sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Siivouksesta ja hygieniasta


Puolitie esitti kysymyksen:
Millä ihmeellä uudettomat pitävät itsensä ja asuntonsa puhtaana?
Yksinkertainen kysymys, joka vaatii itse asiassa laajan vastauksen, tai oikeastaan monta vastausta, koska vastaaminen vaatii sen erittelyä, mitä tarkoitetaan puhtaudella sekä taustatyötä ympäristömyrkyistä ja vesihuollosta. Paneudun niiden kirjoittamiseen myöhemmin, yksi asia kerrallaan.

Ensi hätään riittänee kuitenkin se, että vastaan kysymykseen sen pintatasolla. Siivous hoituu normaalisti pölyjä pyyhkimällä, moppaamalla, lakaisemalla ja imuroimalla, mutta pesuaineet ovat ehkä erilaisia (en tee kaikkea tätä itse, mutta olen ajatellut siirtyä käyttämään näitä keinoja):

- Vesi: se kaikista tärkein. Usein lialle riittää pelkkä huuhtelu tai liotus ja hyvät käsivoimat.
- Ekologinen astianpesuaine: käytän tätä tietysti astioiden pesemiseen, mutta sillä puhdistuvat ikkunat, silmälasit ja kaikki kevyttä pesua vaativat pinnat.
- Sooda: käytän hiusten pesuun ja deodoranttina, puhdistan pinttymät kattiloista. Voi käyttää myös hampaiden pesuun ja toimii muutenkin hankalampien tahrojen poistajana (emäs).
- Etikka: käytän hiusten pesussa. Voi myös puhdistaa vaikeaita tahroja (happo) ja käyttää pyykin huuhteluvedessä.
- Sooda ja etikka yhdessä: mahdollisia käyttökohteita ovat erittäin vaikeat tahrat, vessan pesu, viemärin avaus (haihtumishöyryjä ei kannata hengitellä).

Saippua ei ole poikkeuksissa, koska ostin sitä vuosi sitten viiden litran kanisterin, josta riittää varmasti vielä vuodeksi.


2 kommenttia:

  1. Mietinkin, että jos luonnontuotteisiin pohjautuvat puhdistusaineet sallitaan, niin sittenhän tämä puhtauskohta ei aiheuta juuri ongelmia. Omaan hygieniaan saanee kaiken tarvittavan vaikkapa Lushista tai Ruohonjuuresta. Yleispuhdistusaineena meillä on jo nyt Mäntysuopa (kai se kelpaa? No ainakin se riittää moneksi vuodeksi, kun käy ennakkoon ostamassa litran:D). Pyykinpesuaineeksi tietysti pesupähkinät (ja/tai sooda). (Reipas ekoilijahan tekee vaikka kaikki kodin puhdistusaineet keittelemällä pesupähkinäliuosta...) Astianpesuaineisiin en ole perehtynyt, että miten puhtaasti luontotuotteita ovat. Nyt meillä on Ecoveria. Tiskikoneen kanssa tulisi tietysti ongelmia. Siihen ei varmasti löydy luonnontuotepesuainetta. Toinen haastekohta oli hammastahna. Kai jostain ekohippiliikkeestä saisi luonnonhammastahnaakin? Mutta omaa hammastahnaansa aika harva on valmis vaihtamaan.

    Tuo sun mainitsema sooda olisi kyllä hyvä lisä puhdistusrepertuaariin. Nyt ollaan käytetty sitä vain satunnaisesti kestovaippojen pesuun.

    -puolitie

    VastaaPoista
  2. Olen itse asiassa törmännyt netissä jopa konetiskiainereseptiin, mutta kokeilijan kone hajosi puolen vuoden päästä, niin en itse lähtenyt reseptiä kokeilemaan käytännössä. Voihan olla, ettei hajoaminen liittynyt aineeseen, mutta kuitenkin. Nyt minulla ei ole tiskikonetta, joten ainekaan ei ole ongelma.

    Voihan sen päättää, että mäntysuopa on poikkeuksissa. Silloinkin tosin kannattaa mahdollisuuksien mukaan käyttää palana, jotta ei tuota muovipullojätettä. Samoin kaikki nuo pullotavarat ostan täyttöpulloihin, jotta vältän jätettä.

    VastaaPoista