maanantai 9. toukokuuta 2011

Miten pidän kotini puhtaana?


Tänään jatkan vastaamista Puolitien kysymykseen.

Varsinaisessa kysymyksessä oli sana asunto, mutta se kääntyi päässäni hyvin nopeasti kodiksi, mistä aiheutui paljon mielenkiintoista pohdintaa. Asunto on se 60 neliömetriä, josta maksan vuokraa, koti on jotakin muuta.

Asuntoni siivousmenetelmistä kirjoitin eilen, nyt on kodin vuoro. Kotini alkaa asunnostani ja jatkuu taloyhtiön pihalle, jossa lähes päivittäin kerään roskia, joita siellä ikävä kyllä aina on: tupakantumppeja, lasinsiruja, rikottuja leluja. Kotini jatkuu käsittämään koko Hallilan kaupunginosan, sillä olen asunut täällä jo pari vuotta ja tunnen metsäpolut, bussien aikataulut sen rusakon, joka täällä pomppii. Pyrin kehittämään kaupunginosaani ja toimin kuten haluaisin muidenkin toimivan, näytän siis esimerkkiä siinä toivossa, että joku on kiinnostunut minun esimerkistäni.

Kotini jatkuu käsittämään Tampereella myös muut paikat, joissa olen asunut, ja niiden myötä oikeastaan koko kaupungin. Tämä on minun kotini, ja haluan pitää sen puhtaana. Vastaan kaupungin kyselyihin pyöräilystä, osallistun mahdollisuuksien mukaan kaupunkisuunnittelua koskeviin asukaskokouksiin, tuon mieleipiteeni ja näkökulmani esille, ja kerään niitä roskia.

Siitä kotini jatkuu kattamaan Suomen ja lopulta koko maapallon. Ja Maapallon, joiden puhtaanapito alkaa asunnostani. Se mitä heitän roskikseen ja millä puhdistan tiskipöytäni tai vessanpönttöni vaikuttaa laajemmin. Roskat menevät kaatopaikalle, jossa ne aiheuttavat pitkäaikaisia ympäristövaikutuksia. (Vaikka kierrätänkin, niin myös se kuluttaa luonnonvaroja.) Samoin kaikki se, mitä kaadan viemäristä päätyy jonnekin. Ensin jätevedenpuhdistamoon, mutta lopulta sieltäkin vesistöön jatkaa pieni osa kemikaaleista ja hormoneista, joita päätyy jäteveteen asunnoista, ihmisten kodeista.

Pyrin siis pitämään kotini, eli koko planeetan, puhtaana välttämällä haitallisia kemikaaleja, vähentämällä hiilijalanjälkeäni, kuluttamalla niukasti, välttämällä tuhlaamista ja keräämällä niitä roskia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti